Professioneel bestuurder rijbewijs B

Veiligheid

In veel bedrijven staat beheersing van risico en veiligheid hoog op de prioriteitenlijst. Voor gebruik van allerhande apparaten en machines wordt een bijzondere opleiding gevraagd, al of niet afgesloten met een certificering. Daarnaast wordt van veel mensen verwacht dat ze deelnemen aan algemene veiligheidsinstructies en/of toolboxmeetings.

Ook nog eens milieubesparend

Ondergeschoven is de veiligheid in het verkeer. Van veel medewerkers wordt verwacht dat ze duizenden kilometers per jaar voor het bedrijf (en privé) afleggen, maar na het behalen van hun rijbewijs is er geen enkele vorm van opleiding of instructie meer geweest. Nieuwe regelgeving blijkt vaak niet bekend; foute gedragingen zijn eerder gemeengoed dan zeldzaamheid en veelal is de ‘ervaren chauffeur’ nauwelijks in staat zijn eigen rijgedrag te kunnen beoordelen. Daarbij komt nog het ‘Nieuwe Rijden’: een vorm van autorijden waarbij zomaar 15% tot 20% minder brandstofverbruik haalbaar is.

Alles-in-een

Provex realiseert een all-in pakket. Hierin ontvangt de chauffeur eerst een reflectieformulier waarin hij/zij het eigen rijden beoordeelt en mogelijke verbeterpunten aangeeft. Daarna volgt een algemene training waarin ontwikkelingen binnen verkeersveiligheid worden uitgelegd en toegelicht. Aansluitend wordt de chauffeur geïnformeerd over het ‘Nieuwe Rijden’.

Het ‘spannendste’ onderdeel is de rijproef. In een rit van ongeveer één uur in de eigen auto rijdt een examinator mee. De hele rit wordt bovendien middels een dashcam (camera bevestigd achter de voorruit) vastgelegd op beeld. Na afloop ontvangt de chauffeur een formulier waarin hij/zij het eigen rijden kan reflecteren en deze kan leggen naast het door de examinator gebruikte formulier. Ook ontvangt de chauffeur de SD-card waarin zijn/haar rijden is vastgelegd, om een en ander nog eens terug te zien. Tijdens deze rit gaat het over toepassing van de verkeersregels, houding en sociaal gedrag van de chauffeur, en het Nieuwe Rijden.

Certificaat

Een en ander wordt uitgezet in een puntenschema op een schaal van 1-100. Chauffeurs boven de 75 punten ontvangen het Provex certificaat ‘Professioneel bestuurder rijbewijs B’.